Amandelstaaf

2 stuks​

Ingredienten vulling:

120 g amandelmeel (of zelf amandelschaafsel malen), 120 g fijne kristalsuiker, zeste van ¼ citroen fijngeraspt, ¼ tl amandelaroma, ½ ei (ongeveer)

Verder;

1 rol vers bladerdeeg 40x24cm, bloem (werkbank),  1 ei losgeklopt, 
30 g amandelschaafsel, poedersuiker

 

Verwarm de oven op 220 graden celsius. Vet een bakplaat in.

 

Spijs vulling;

 1. Doe alle ingrediënten voor de vulling in een kom en meng en kneed het tot het samenhangt. Zo nodig voeg er een beetje ei aan toe.

 2. Rol en maak een worst met een dikte van ongeveer 3 cm. Snij de spijs worst in 2 stukken. Zet ze opzij.

Verder;

 1. Bestuif je werkplek met bloem. Rol het deeg open en leg het in de breedte voor je neer. Snij het dwars doormidden zo dat je 2 plakken van 40x12cm hebt.

 2. Leg een spijs-worst in het midden van een plak. Snij de zijkanten weg tot ongeveer 6cm langer links en rechts van de spijs-worst. Bestrijk deze 6 cm met een beetje water en vouw dan de zijkanten naar binnen over de uiteinden van de worst heen. Masseer en kneed het deeg lichtjes zodat het goed om de worst uiteinden past.

 3. Neem de boven breedte van het deeg en vouw het naar je toe over de spijs-worst heen. Bestrijk nu ook deze lange kant van het deeg (nu boven op de worst) met water. Rol vervolgens de worst naar je toe en druk het voorzichtig aan. Leg nu de staaf op de bakplaat met de naad naar beneden.

 4. Herhaal stappen 4 & 5 voor de 2 spijsworsten.

 5. Laat de staven 15-20 minuten in de koeling rusten.

 6. Bestrijk de 2 staven met het losgeklopte ei en druk voorzichtig amandelschaafsel op de bovenkant.

 7. Bak de amandelstaven 20-25 minuten goudbruin. Draai de oven uit, laat de deur van de oven op een brede kier en laat de staven in de oven afkoelen.

 8. Strooi vóór het serveren poedersuiker over de amandelstaven heen.

 

Bewaar de staven luchtdicht.

 • Grey YouTube Icon
 • Grey Facebook Icon
 • Grey Instagram Icon