Hot Cross Buns

12 stuks

 

Deeg: 375 g tarwebloem (of broodbloem), 7 g droge gist, 30 g witte basterdsuiker, 3½ g (3/4 tl) Mixed Spice, snufje zout, 115 g krenten,

20 g roomboter, 150 ml volle melk, 1 ei licht geklopt

Bloempasta: 4 el water, 45 g bloem

Afstrijken: 2 el abrikozenjam gemengd met 2 el water

 

 1. Doe de bloem, gist, suiker, Mixed Spice, zout en krenten in een grote mengkom.

 2. Smelt de boter in een pannetje, voeg de melk hier aantoe en verwarm tot handwarme temperatuur. Voeg het melk-mengsel aan het droge mengsel toe en zo ook het ei. Gebruik een mes om alles goed te mengen en het laatste beetje met de hand. Stort het deeg nu op een met bloem bestuifde werkplek en kneed het deeg ongeveer 10 minuten tot het glad is. (Je kan uiteraard ook een keukenmachine met deeghaak hiervoor gebruiken.)

 3. Leg het deeg in een licht ingevette kom en bedek deze met vershoudfolie.  Laat het deeg in een warme, tochtvrije plek 1½ uur rijzen of totdat het verdubbeld is.

 4. Vet een bakvorm van ongeveer 18x22 cm in. 

 5. Neem het deeg uit de kom en druk de lucht eruit en kneed het deeg weer voor ongeveer 30 seconden. Verdeel het deeg in 12 gelijke hoeveelheden en maak er bolletjes van.  Leg de bolletjes deeg naast elkaar in de vorm. Bedekt ze lichtjes met vershoudfolie en laat ze 30 minuten rijzen op een warme, tochtvrije plek of totdat het verdubbeld is.

 6. Verwarm een oven op 170 graden celsius hete lucht.

 7. Maak nu de bloempasta. Doe er zo nodig iets extra water bij. Giet de pasta in een stevig plastic zakje en zet het opzij tot verder gebruik.

 8. Als de bolletjes deeg gerezen zijn, knip het hoekje uit het (spuit)zakje met bloempasta en maak kruisjes op de deeg bolletjes.

 9. Bak de bolletjes in 25-30 minuten gaar.

 10. Meng ondertussen de jam met water.  Bestrijk de gebakken broodjes met het glazuur terwijl ze nog warm zijn.

 

Serveer de Hot Cross Buns warm, besmeerd met roomboter.

 

Tip!  Als je geen “Mixed Spice” kan kopen, zou je speculaaskruiden kunnen gebruiken of alleen kaneel, maar dit smaakt echt wel anders. (En nog iets anders, verwar Mixed Spice niet met 5-Spice, het zijn echt andere kruiden-combinaties.)

 • Grey YouTube Icon
 • Grey Facebook Icon
 • Grey Instagram Icon